Ing. Mgr. Ondřej Martinek

Ing. Mgr. Ondřej Martinek

Pojišťovna České spořitelny, a. s., Ředitel úseku finančního

Z jakého důvodu ČAP neuvádí přehledy připsaných podílů na zisku v životním pojištění?
Penzijní fondy například takové statistiky mají. Můžete tuto problematiku vysvětlit podrobněji?

 

Přehledy připsaných podílů na zisku skutečně jsou k dispozici na webových stránkách Asociace penzijních fondů ČR a penzijní připojištění lze pokládat za finanční produkt příbuzný více životnímu pojištění než investičním fondům nebo bankovním vkladům, jak se někdy i v odborných kruzích stává. Je však třeba připomenout, že z rozhodnutí zákonodárce mají produkty životního pojištění a penzijního připojištění odchylně nastavenou legislativní úpravu. Tato rozdílná právní úprava mimo jiné zahrnuje i rozdílnou právní podstatu připsaných podílů na zisku pojišťoven, resp. penzijních fondů.

Penzijní fondy stanovují podíly na zisku z celkového účetního zisku fondu po zdanění. Podíl na zisku v procentech vztažený k jedné koruně vložené do penzijního fondu na jeden den je základním vstupním parametrem rozpisu účetního zisku na jednotlivé účastnické smlouvy. Pro penzijní fondy je tedy velmi snadné udělat stručnou a jasnou statistiku takovýchto vstupních parametrů. Podstata podílů na zisku u produktů životního pojištění je výrazně odlišná a nikterak nesouvisí s účetním ziskem pojišťoven. Účetní zisk pojišťoven je až to, co zbude akcionářům po přidělení podílů na výnosech pojistníkům. Podíl na výnosech připsaný pojistníkům je nákladem pojišťovny a v českých podmínkách se převážně odvíjí od výnosu z finančního umístění prostředků pojistně-technických rezerv, přesněji od jeho převisu nad, v pojistné smlouvě sjednaným, technickým úrokem. Podíl na výnosech v procentech tedy není externím parametrem celého pojistného kmene, ale je výstupem ze vzájemného porovnání výnosu z finančního umístění a technického úroku na pojistné smlouvě, resp. u skupiny pojistných smluv se stejnými parametry.

Z toho vyplývá, že pojišťovny nemají k dispozici žádné číslo, které by mohly zveřejnit. Musely by nejprve provést agregaci podílů na výnosech dle jednotlivých pojistných smluv pro celý pojistný kmen. Jistě by to rády udělaly, kdyby existoval univerzální metodický postup, jak něco takového provést. Bohužel takový univerzální postup neexistuje a už bylo popsáno mnoho archů papíru úvahami z finanční matematiky, zda je vhodnější časově vážené zhodnocení, peněžně vážené zhodnocení, apod. Jakýkoliv pokus něco takového udělat by nutně znamenal, že zastánci jiného než použitého postupu by zveřejněné údaje napadali a zlehčovali by jejich věrohodnost. Tím by pravděpodobně došlo k situaci, kdy by vášnivá diskuse nad metodikou zastínila statistiku samotnou. Někdy dojde k situaci, že se takový údaj vyskytne v médiích. Tato oblast informování veřejnosti je zcela v rukou jednotlivých pojišťoven, jejichž informace mohou shromažďovat a vyhodnocovat nezávislé instituce, jako například internetové servery zabývající se problematikou finančních produktů. V každém případě bych rád ujistil širokou i odbornou veřejnost, že Česká asociace pojišťoven se trvale zabývá zkvalitňováním a inovacemi statistik, které uživatelům poskytuje.