V souvislosti s přijetím Daňového balíčku, který v sobě zahrnuje také změnu způsobu zdanění technických rezerv pojišťoven, odvedou pojišťovny v letech 2021 a 2022 celkově částku zhruba 10 miliard korun.

Tato změna zdanění může mít vliv na klienty životního pojištění. Namísto toho, aby se prostředky klienta u investičního životního pojištění průběžně zhodnocovaly a klientům se připisoval podíl na výnosech, bude pojišťovna nucena z prostředků životního pojištění předčasně uhradit daň. Toto snížení výnosnosti u stávajících dlouhodobých smluv životního pojištění  se nemůže nepromítnout do nižšího výnosu pro klienty.

Zdanění neovlivní výplatu pojistného plnění. Pojišťovny budou i nadále poskytovat zákaznický servis na vysoké úrovni, kterou již dříve nastavily.

Zdanění rezerv v oblasti neživotního pojištění nemá žádný přímý vliv na klienty. Nelze však vyloučit nepřímý negativní vliv na cenu pojištění a rozsah doprovodných služeb. Dopad zdanění na jednotlivé pojišťovny je různě velký, v některých případech však nová jednorázová daň může dosáhnout i třínásobku ročního zisku pojišťovny. O tom, jakým způsobem konkrétní pojišťovna zareaguje je otázka její vlastní cenové a zákaznické politiky.